Op woensdag 7 november aanstaande om 14.00 uur zal wethouder Harrie Brunen bij het gemeentehuis in Wedde de eerste feestelijke rit van ANWB AutoMaatje openen.

Het ANWB AutoMaatje is een nieuwe aanpak waarbij mensen met hun eigen auto buurtgenoten die minder mobiel zijn en lastig van bestaand (openbaar) vervoer gebruik kunnen maken, vervoeren naar bijvoorbeeld de kapper, de huisarts, fysiotherapeut, familie bezoek  enz.

Inwoners die hiervan gebruik maken betalen een geringe onkostenvergoeding. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar stelt, kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten. Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer is de reden dat de ANWB deze vervoerservice heeft opgezet. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

In onze gemeente is het een samenwerking tussen de gemeente Westerwolde, Stichting Op-StapBus, de ANWB en vrijwilligers uit Westerwolde.

ANWB AutoMaatje is inmiddels in 17 gemeenten in Nederland actief en de gemeente Westerwolde is in de provincie Groningen de eerste gemeente die hiermee van start gaat.

Inwoners van de gemeente Westerwolde die gebruik willen maken van deze service kunnen uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Westerwolde (085-0710402).  De coördinator van ANWB Automaatje Westerwolde koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hen in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

Elke rit is meer dan vervoer alleen. Vaak gaan de chauffeurs mee op doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur.

Vrijwilligers zijn uiteraard meer dan welkom! Op deze manier krijgen onze ouder en minder mobiele inwoners toch de kans om actief mee te blijven doen.