Blog 2017 week 4

Januari weer bijna voorbij… waar blijft de tijd…

Deze week een redelijk rustige week en dat is ook wel eens fijn… Maandagmiddag overleg met de werkgroep van Kamp de Beetse. De werkgroep is bezig met planvorming om eventueel barakken die nu nog in Tiendeveen staan, te verhuizen naar Kamp de Beetse. Er is een goede samenwerking met Kamp Westerbork en de plannen om deze barakken naar Kamp de Beetse te verhuizen zou kunnen bijdragen aan het de herinrichting van Kamp de Beetse. De plannen moeten nog worden uitgewerkt en de besluitvorming daarover moet nog plaats vinden.

Het kamp “de Beetse” werd in 1935 gebouwd en was oorspronkelijk bedoeld voor de opvang van werklozen. Zij werden ingezet bij de ontginning van woeste gronden in oost Groningen. In 1942 verbleven ongeveer 500 Joden uit Amsterdam in het kamp. Zij werden echter op 3 oktober van dat jaar afgevoerd naar kamp Westerbork.

Fijn om te zien dat de werkgroep zo enthousiast bezig is met de herinrichting van het terrein. Een stuk geschiedenis van onze streek dat absoluut niet verloren mag gaan. En voor wie hier nog nooit is geweest… het is zeer indrukwekkend en zeker aan te bevelen om hier eens te gaan kijken!

Dinsdag geen B & W vergadering, maar een ‘Westerwolde Infodag’ in De Meet in Bellingwolde. De verschillende werkgroepen namen beide colleges mee in de voortgang van hun werkzaamheden. Een prima dag!

Aansluitend bracht ik een bezoek aan de ontmoetingsplek ‘Meet and greet’ in de bibliotheek in Ter Apel. Een journalist van het Algemeen Dagblad was hier aanwezig om een artikel over het ontmoetingscentrum te schrijven. Hij verbaasde zich over het gemak waarmee de autochtone inwoners en de vluchtelingen hier met elkaar omgingen. De laatste alinea in zijn artikel luidde zaterdag in het AD: ”De ‘verbinding, waar je tegenwoordig veel over hoort, is hier allang een feit. Geestelijk, en economisch.” Mooi verwoord!

Woensdag een redelijk rustige dag met wat interne overleggen.

Donderdag B&W vergadering. Donderdagmiddag mocht ik de expositie van ‘The Spine’ in Het Klooster openen.  Een aantal architecten van de  Aarhus School of Architecture waren voor het symposium “Danish Experiments in Architecture and Industrial Design” naar Ter Apel gekomen. De experts uit Denemarken lieten zien hoe je oude ambachten en materialen kunt gebruiken als inspiratiebron en katalysator voor de transformatie naar volledig digitale ontwerp- en bouwprocessen. Van het kunstriet dat in onze regio wordt geproduceerd is een prachtig kunstwerk gemaakt dat tot 8 maart te zien is in Het Klooster. Hiermee wordt Ter Apel weer internationaal op de kaart gezet!

Zaterdagavond was ik aanwezig bij de première van “Pekels Goud”. Op initiatief van de gemeente werd deze film gemaakt. De gemeente Pekela die de behoefte voelde om een eerlijk en breed verhaal over Pekela te vertellen, nadat Pekela meerdere keren negatief in het nieuws is gekomen. Daarin is men zonder meer geslaagd! Het is een geweldige, oprechte en mooie film geworden waarin alle kanten van Pekela en haar inwoners worden belicht. Een mooi document en eerlijk is eerlijk…kijkend naar de film dacht ik even hoe mooi het zou zijn als wij als gemeente ook zo’n mooie promotiefilm zouden hebben…

En dan is het zondag…blogtijd, nog wat stukken lezen ter voorbereiding op de raadsvergadering.

Ik wens mijn lezers een fijne (werk) week toe!