Blog 2019 week 42

Deze week was er vanuit Gemeentebelangen Westerwolde veel aandacht op social media voor de petitie inzake een 24 uurs ambulancepost in Vlagtwedde. Een petitie die niet over politiek gaat, maar over de veiligheid van de inwoners van Westerwolde in situaties als iedere seconde telt! Zo laten we als inwoners eendrachtig zien dat gezondheid en veiligheid voor ons belangrijk is.

Het is een feit dat Treant 500 medewerkers niet meer nodig heeft. Het sluiten van de nachtelijke spoedhulp in Stadskanaal betekent voor onze gemeente nogal wat. De dorpen Sellingen, Vlagtwedde, Bourtange, Veelerveen, Vriescheloo en Wedde krijgen te maken met veel langere reistijden met de ambulance naar de dichtstbijzijnde spoedhulp locatie. Spoedeisende hulp in de nachtelijke uren is alleen nog beschikbaar in Scheemda en Emmen.

Als voorbeeld; als er een spoedambulance naar Bourtange moet, komt deze vanuit Winschoten. Het is niet ondenkbaar dat op dat moment de spoedeisende hulp in Scheemda vol is. Dat betekent dat deze ambulance vanuit Bourtange naar Emmen moet gaan rijden.

Daar komt nog bij dat er niet alleen sprake is van de nachtelijke uren. De ambulance in Vlagtwedde is nu van 09.00 uur tot 16.00 uur aanwezig in de post Vlagtwedde.  Concreet is er dus tussen 16.00 uur en 09.00 uur de volgende dag geen ambulance in Vlagtwedde.  Als weten dat  de ‘Blauwe Roos’ bij Winschoten tijdens de spitsuren soms ontzettend vol loopt en er geen doorkomen aan is, is ook de rit naar Scheemda tijdens deze uren een zwakke schakel! Kortom; er gaan kostbare minuten verloren.

Nu de tendens is dat ouderen steeds langer thuis (moeten) blijven wonen is ook het risico hoger. Onze inwoners en zeker de kwetsbare ouderen hebben recht op hulp als iedere minuut telt! En daarom maakt Gemeentebelangen Westerwolde zich sterk voor een ambulance die 24/7 in Vlagtwedde gestationeerd wordt.

U kunt de petitie nog tekenen tot 22 oktober via

Na deze datum wordt de petitie aangeboden aan ambulancezorg Groningen en zal er tevens een gesprek zijn met een vertegenwoordiging van Gemeentebelangen Westerwolde en de directeur van ambulancezorg.

Op dit moment is de petitie bijna 1100 keer online getekend en dat  laat zien dat de inwoners er erg betrokken bij zijn. Dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om dit initiatief te steunen!

Woensdagavond commissievergadering  en vanuit mijn portefeuille stonden de zwembaden in Westerwolde op de agenda. De gemeenteraad wenst een onderzoek naar de bouwkundige en installatietechnische staat van het zwembad van Parc Emslandermeer en de beide gemeentelijke openlucht zwembaden waarbij de financiële) risico’s in beeld moeten worden gebracht. Als hierover duidelijkheid is kan de raad in juni 2020 een definitief besluit nemen over het zwembad Parc Emslandermeer.

Donderdagavond was de twedee avond voor nieuwe inwoners in Sellingen. Ook deze keer hadden we, evenals vorige week, een goed gevulde zaal. Gemeentebelangen Westerwolde was met drie fractieleden aanwezig om met de nieuwe inwoners in gesprek te gaan. Opvallend, maar niet verbazingwekkend, is dat veel van de aanwezige nieuwe inwoners aangeven dat zij hebben gekozen voor de rust, de ruimte en de groene omgeving van Westerwolde.

Vanzelfsprekend zijn we blij met iedere nieuwe inwoner, maar het zou fijn zijn als er nog wat meer jonge gezinnen in Westerwolde zouden komen wonen!

En dan is het weer zondag. Tijd voor de blog. In verband met de herfstvakantie zal er volgende week geen blog verschijnen.

Ik wens iedereen, met of zonder vakantie, een fijne week toe!

Groet,

Giny Luth