Blog 2019 week 49

Blog week 49…. Nog goed twee weken te gaan en dan staan we op de drempel van 2020…

Afgelopen week kwam het goede nieuws dat er toch een haalbaarheidsonderzoek komt naar de aanleg van de Nedersaksenlijn; de rechtstreekse spoorverbinding tussen Enschede en Groningen via Ter Apel – Stadskanaal naar Emmen.  De ingediende motie van Stieneke van der Graaf (CU) werd in de Tweede Kamer unaniem aangenomen.

Het noorden is nu alleen te bereiken via het knooppunt Zwolle en als er iets gebeurt op deze lijn, dat overigens het afgelopen jaar al meerdere keren voorkwam, Noord-Nederland op slot zit. Door te investeren in de Nedersaksenlijn zorgen we voor meer ruimte in de dienstregeling rondom Zwolle en maken we deze minder kwetsbaar. De Nedersaksenlijn heeft veel voordelen voor ons gebied en het zal een positieve bijdrage leveren voor onze economie; minder drukte op het wegennet en niet onbelangrijk, de verminderde uitstoot van uitlaatgassen.

We hopen over een aantal jaren op te kunnen stappen vanaf ‘Station Ter Apel’. Complimenten voor alle Ter Apelers die al lange tijd bezig zijn zich sterk te maken voor deze verbinding. Het begin is er!

Maar er was meer goed nieuws in het kader van het openbaar vervoer.

Vanaf zondag 15 december gaat in heel Nederland de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in. Op dit moment is het al een paar jaar zo dat lijn 11 (Bourtange-Vlagtwedde) niet aansloot op lijn 42 van Vlagtwedde naar Ter Apel en de scholieren in de ochtendspits soms een uur moest wachten om te kunnen overstappen.

Mijn college wethouder Henk van der Goot vond dit een zeer onwenselijke situatie en heeft hierover contact opgenomen met de directeur van het OV-bureau Groningen-Drenthe die zich deze zorgen kon voorstellen met als resultaat dat lijn 11 (Bourtange – Vlagtwedde) m.i.v. 15 december beter aansluit op lijn 42 (Vlagtwedde – Ter Apel) en vice versa.  Vanaf volgende week kunnen scholieren vanuit Bourtange dus zonder problemen op tijd met de bus in Ter Apel zijn.  Een mooi succes!

Het laatste nieuws in het openbaar vervoer is dat de pendelbus tussen het COA in Ter Apel en Emmen, voorlopig blijft rijden.  Eerder werd gezegd dat de pilot, die in mei dit jaar is opgestart op 15 december zou stoppen. Vanuit de gemeenteraad en college is hier actie op ondernomen. Het is toch ook niet uit te leggen dat je een ‘pilot’ begint om de overlast, van met name de zogenaamde ‘veilige landers’ tegen te gaan en wanneer deze pilot dan een succes blijkt te zijn er maar mee gaat stoppen.

Er stond nog meer op de agenda. Naast tal van vergaderingen, bracht ik op dinsdagmiddag een bezoek aan de heer Kiewiet in Vlagtwedde, die sinds kort exposeert in het gemeentehuis in Wedde. Het bleek namelijk dat, naast de kleine collectie schilderijen die u in Wedde kunt bewonderen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, dat er bij deze, niet onverdienstelijke schilder, nog minimaal 150 prachtige schilderijen bij hem thuis staan. Fijn dat we even een kijkje mochten nemen en we waren onder de indruk van zijn prachtige werk!

Het was een week met een zwarte rand..  Op woensdag kwam het bericht dat de oud burgemeester van Pekela, Meindert Schollema, in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis was gebracht waar hij in de nacht van vrijdag op zaterdag overleed.

Een Groninger pur sang, wars van opsmuk, een burgervader die door de Pekelders op handen werd gedragen. Maar ook een zeer kundig bestuurder, een  sympathieke man die, als het maar even kon, het gesprek in het Gronings voerde. Hoe geliefd hij was bleek wel tijdens zijn afscheid als burgemeester waar meer dan 1500 mensen de receptie bezochten.

Vorig jaar sprak ik hem uitgebreid tijdens het afscheid van de burgemeester van Stadskanaal en natuurlijk ging het ook over de politiek. Ik kreeg tijdens welgemeende adviezen over het wethoudersambt waar ik zeker iets mee kon, maar bovenal was het gewoon fijn om met hem te spreken… in het Gronings natuurlijk…

Ik stuurde hem een foto van deze receptie met de woorden “Stoan wie toch mooi op mit ons baiden..”. Het was al laat ’s avonds, maar binnen een paar minuten kwam er antwoord… “Dit is een foto die ik ga bewaren…”.

Meindert … dizze foto krigt nou inains ain haile aandere loading, mor wat bin ik bliede dat ik dei bewoard heb

We verliezen met Meindert een markante Groninger… maar dat staat in geen verhouding tot het verlies van een zo geliefde man, vader en opa…

Rust zacht..

Giny Luth