Blog 2020 week 3

Deze week een zeer overzichtelijke agenda. Zo in het begin van het jaar is het altijd nog relatief rustig en is er ruimte voor het lezen van stukken en ambtelijke overleggen.

Maandagmiddag stond een vergadering van het Dagelijks Bestuur van Afeer op de agenda waarin onder andere de maandrapportage van november werd besproken. Afeer bestaat inmiddels  anderhalf jaar en de resultaten zijn goed. Dit relatief jonge werkbedrijf timmert goed aan de weg hetgeen zich vertaalt in het aantal plaatsingen van werkzoekenden. De doelstelling voor 2019 is ruimschoots gehaald en we gaan vol vertrouwen verder in 2020. Overigens, de mezenkastje die deze week volop in het nieuws waren en gratis verkrijgbaar zijn, worden gemaakt door medewerkers van Afeer in ons Werklab in Vlagtwedde! Inmiddels hebben vele inwoners al een mezenkastje geadopteerd ter bestrijding van de eikenprocessierupsen. De laatste mezenkasten liggen vanaf maandagochtend 20 januari klaar op het Werklab in Vlagtwedde. In Sellingen zijn we helaas door de voorraad heen, maar er worden weer 500 nieuwe kastjes gemaakt. Mochten er inwoners zijn die nog een kastje willen hebben, kijk dan de komende weken even op de facebookpagina van de gemeente Westerwolde!

Dinsdag, zoals gebruikelijk, onze collegevergadering en aansluitend bracht het college een werkbezoek aan Kremer Zand en Grind BV in Sellingerbeetse.

Donderdagmorgen een brainstormsessie met de organisatie van Gronings Vuur. Gronings Vuur is een reizend cultuurprogramma, dat steeds voor vijf à zes weken neerstrijkt in een ander gebied in de provincie Groningen. Gronings Vuur beoogt het versterken van de culturele infrastructuur in de provincie Groningen. In juni en juli van dit jaar zal Gronings Vuur aanwezig zijn in Westerwolde en er wordt nu nagedacht welke Westerwoldse cultuurthema’s aan de orde zouden moeten komen.

Het was een echte cultuurdag. Donderdagmiddag stond het VGG-Portefeuillehouderoverleg Cultuur gepland en deze keer was het een interactieve bijeenkomst in samenwerking met de provincie die plaatsvond in Groningen.  Het ging vooral over de samenwerkingsopgaven aangaande de thema’s cultuurparticipatie, erfgoed & toerisme en de verbinding tussen stad en regio.

Voor Westerwolde willen we graag inzetten op cultuurhistorisch toerisme. Wij hebben immers zoveel cultuurhistorische parels in Westerwolde dat dit absoluut een ‘unique selling point’ is!

En dan is het vrijdagochtend en staat er een ‘herinneringsbijeenkomst’ in de agenda…

Vorige week bereikte ons het bericht dat ons oud raadslid Hans Wachters was overleden. En dan ben je even stil.. Ik heb Hans leren kennen als de verbindende factor in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vlagtwedde. Vriendelijk en gemakkelijk in de omgang met altijd oog voor de belangen van de ander. Nooit veroordelend maar altijd op zoek naar consensus.

Als beginnend wethouder gaf hij mij regelmatig feedback, maar altijd op een bemoedigende manier en soms met een schouderklopje maar na verloop van tijd zelfs vergezeld met de woorden “Ik ben trots op je”.  Dat was goed voor mijn zelfvertrouwen en ik was hem daar dankbaar voor omdat ik wist dat hij het meende.

Zijn aanwezigheid tijdens de VNG congressen, die we als college met een delegatie van de gemeenteraad bezochten, maakte dat er een ontspannen en gezellige sfeer was en werden er tot laat diepzinnige gesprekken gevoerd, maar ook werd er veel gelachen.

Al enige jaren bezoek ik, vanuit mijn portefeuille cultuur, het concert van de Ter Apeler Harmonie. En al die jaren stond Hans, gentleman als hij was, mij op te wachten, begeleidde mij naar de tafel waar we dan samen met zijn dochter en kleindochter genoten van de muziek en geanimeerde gesprekken voerden tussendoor. Zijn Bernadette speelt in de Ter Apeler Harmonie en vol trots zat hij dan aan tafel. Omdat ik altijd als enig collegelid aanwezig was vond hij het een mooie traditie worden dat we gezamenlijk op de eerste rij zaten. Op 30 november deden we dat ook en genoten van ‘Ik hou van Holland”… We spraken af om volgend jaar weer samen dit concert te beleven….

Een afspraak waar Hans zich niet meer aan kan houden… Ik ben blij dat André Dümmer nog foto’s heeft gemaakt… een warme herinnering…

Het was een respectvolle en ontroerende herinneringsdienst in de St. Willibrorduskerk In Ter Apel. Hans was geliefd en dat was te zien aan al die mensen die hem de laatste eer kwamen bewijzen.

Met Floor heb ik afgesproken dat we volgend jaar weer samen met haar dochter Kiki aan tafel zitten bij de Ter Apeler Harmonie…

Rust zacht Hans…

Ik wens al mijn lezers een fijne en bovenal gezonde (werk) week toe.

Groet,

Giny Luth