Blog Giny

In mijn agenda stond gepland dat ik op maandag 10 september  weer zou beginnen. Echter, tijdens mijn vakantie kwam het verzoek binnen om op zondag 9 september aanwezig te zijn bij de presentatie van de tentoonstellingsbrochure van de Witte Olifanten in de smederij naast SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen. Dieke Venema  exposeert hier met haar keramische beelden. Vanzelfsprekend gaf ik graag gehoor aan deze uitnodiging.

Maandag, na bijna vier weken zomerreces, eerst maar eens de mailbox en de agenda doornemen. ’s Middags vergadering van het DB van Afeer en ’s avonds de fractievergadering.

Dinsdagochtend was het college weer compleet na het zomerreces. Na onze collegevergadering aansluitend samen met het MT vergaderen over de begroting 2019.

Woensdag interne overleggen en de voorbereiding voor de commissievergadering. Een volle agenda waarin vanuit mijn portefeuille diverse stukken aan de orde kwamen. Mooi dat de raadsleden op zich positief zijn over het ‘Pronkjewailpad’ dat in 2019 in het zuiden van onze provincie operationeel zal worden, waarbij 70 kilometer van de wandelroute door Westerwolde gaat. We hopen daarmee nog meer toeristen naar ons gebied te krijgen.

Het voorstel voor de zienswijze in relatie tot de nieuwe koers van Wedeka leverde nogal vragen en discussie op.  Dit voorstel gaat dan ook als bespreekstuk door naar de raadsvergadering.

De Winkeltijdenverordening zal ook in de volgende raadsvergadering worden vastgesteld. Dat betekent dat in de gemeente Westerwolde de openingstijden voor de winkels gelijk blijven aan de voormalige gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde en zelfs hier en daar nog worden uitgebreid.

Vrijdagmiddag mocht ik, in Bourtange bij de synagoge, een prachtige beeldententoonstelling ‘Sjalom Aleechem’ (Vrede zij met u) openen van Amiran Djanashvili. Een aanrader! (foto’s Catharina Glazenburg)

Zaterdag waren Harrie en ik aanwezig bij de opening van het eerste Cittaslow Voedfestival dat Westerwolde onder andere samen met de gemeente Borger-Odoorn organiseerde. De lokale producten stonden centraal en de achterliggende gedachte is om ondernemers, producenten, verwerkers uit de regio te inspireren om nog meer met elkaar samen te werken en om inwoners en bezoekers kennis te laten maken met wat Westerwolde en Borger-Odoorn te bieden hebben. Het stoofpotje van Eize was heerlijk!! (foto Jans Velthuis)

En dan is de eerste werkweek al weer voorbij!

Blog Harrie

Afgelopen week was het volledige college weer compleet. Zelf was ik al weer enkele weken aan het werk en mocht ik tijdens deze periode als vierde loco twee bruidsparen uit onze gemeente namens het college feliciteren met hun 60 jarig huwelijk.

De meeste inwoners zijn weer terug van vakantie en de scholen zijn weer begonnen. We hebben het afgelopen zomer een hete en droge periode gehad en de wetenschappers voorspellen dat er beduidend meer van deze periodes zullen komen. Het laten doordringen dat de wereld verandert, is een lastige opdracht, ook voor de gemeente Westerwolde.

Of we nu sceptisch zijn of niet, klimaat verandering zal toch plaats vinden. Het wordt warmer, droger, meer wolkbreuken etc. De zeespiegel zal stijgen maar hoeveel en of dit gelijkmatig gebeurt is moeilijk te voorspellen. Goed en slim omgaan met energie is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. In Westerwolde zijn we druk bezig met de ontwikkeling van de visie duurzaamheid.

Afgelopen dinsdag vond in het gemeentehuis in Sellingen een inloopbijeenkomst plaats voor duurzame energieopwekking in het landschap. De bijeenkomst werd goed bezocht!

Zowel inwoners, ondernemers als agrariërs waren aanwezig om mee te denken en mee te praten over wat duurzame energieopwekking in ons landschap voor gevolgen heeft. Na de presentaties werd er in kleine groepjes verder gepraat over de wensen en eisen voor windmolens en zonneparken.

Wat de inwoners belangrijk vonden was o.a:

⁃ Participatie van en afstemming met aanwonenden en omliggende bedrijven.

⁃ Zonneparken en windmolens plaatsen met respect voor de natuur.

⁃ Behoefte om de duurzame energie in de regio Westerwolde te houden.

Deze week zijn in het college de programma begroting 2019 besproken en gaan we volgende week praten over de ombuigingsvoorstellen .

Woensdag was er de eerste raadsvergadering, en had ik het onderwerp beschermd wonen waarbij in 2020 we als gemeente zelf de zorg overnemen van mensen met indicatie beschermd wonen .We gaan de komende tijd het plan verder uit werken met de Groninger gemeenten.

De vrijdag werd ingevuld met twee werkbezoeken .

In mijn portefeuille heb ik gemeentelijk eigendommen, dit zijn onder andere de gemeentelijke werkplaatsen. ‘s Morgens bezocht ik de werf in Vriescheloo, hier bevindt zich ook de milieustraat. Tijdens de rondleiding kreeg ik een goede indruk van de werkzaamheden en de staat van de gebouwen.

In de middag werd de werkplaats bezocht in Sellingen en hier sprak ik met een vrachtwagenchauffeur, die binnenkort afscheid neemt na een dienstverband van 43 jaar bij de gemeente.

Voor nu wensen wij onze lezers een fijne (werk)week toe!