Beste inwoners,
Deze week is er een nieuw college benoemd en beëdigd in de gemeente Westerwolde. De coalitie heeft gekozen voor drie fulltime wethouders en twee parttime wethouders. We hebben nu een coalitie bestaande uit Gemeentebelangen Westerwolde, PvdA en het CDA. De wethouders zijn: Gemeentebelangen Westerwolde: Giny Luth 1.0 fte, Henk van der Goot 0.6 fte, PvdA Wietze Potze 1.0 fte en Saskia Ebbers 0.6 fte, CDA Harm-Jan Kuper 1.0 fte. Een mooi team waarmee we de komende vier jaar denken goede dingen voor de gemeente te kunnen doen.
Deze week waren er weer boerenprotesten. De stikstofproblematiek en ook andere wet- en regelgeving zijn de landbouwers een doorn in het oog en dat is ook terecht als je moet vrezen voor het voorbestaan van je bedrijf. Maar hoe zit dan nou precies? Ronald Koskamp legt dat in onderstaand bericht uit en zo kun je het eerlijke verhaal lezen. Dat betekent dat de reguliere blog van mij volgende week weer verschijnt.
Ik wens jullie een fijne werkweek.
Groet,
Giny Luth
De stikstofproblematiek.
In de afgelopen week waren we met elkaar getuige van een massaal boerenprotest in Stroe.
Ook vanuit ons eigen Westerwolde waren diverse boeren met hun tractoren (100+ en nog veel meer zonder tractor) naar Stroe afgereisd om hun onvrede te laten blijken. Onvrede en verontwaardiging over de aangekondigde maatregelen van onze minister van Natuur en Stikstof op 10 juni jongstleden.
Het heeft allemaal ook te maken met ‘Natura 2000’. Natura 2000 is een Europese lijst met waardevolle natuurgebieden die extra beschermd moeten worden. De landen van Europa mochten zelf hun meest waardevolle natuurgebieden voor deze lijst aanmelden met daarbij de reden wat het aangemelde gebied zo bijzonder maakt.
Voor ieder afzonderlijk gebied is een beschermingsdoel en een plan opgesteld. Veel van de in Nederland aangewezen Natura 2000 gebieden hebben een beschermingsdoel voor een stikstof gevoelig natuurlijk leefgebied. Om aan de gestelde beschermingseisen te voldoen moet de hoeveelheid stikstof die in een dergelijk gebied neerkomt (depositie) worden teruggebracht naar de gestelde doelen. Hiervoor is in 2015 een regel bedacht om dit te toetsen; de PAS. (Programma Aanpak Stikstof)
In 2019 heeft de Raad van State deze regel echter vernietigd. En sinds die tijd voldoen wij in Nederland niet meer aan de eis vanuit Europa om werk te maken van de stikstof depositie. De vergunningverlening op diverse terreinen is vanaf toen stil komen te liggen. Er zijn maatregelen doorgevoerd zoals het verlagen van de maximumsnelheid op autosnelwegen om toch maar weer wat vergunningen te kunnen verlenen.
Op 10 juni is er door onze minister van Natuur en Stikstof een grofmazige kaart gepresenteerd waarop staat hoeveel stikstof depositie er in welk deel van Nederland moet worden gereduceerd. Als oplossing om dit doel te halen wordt er in eerste instantie alleen naar de landbouw gewezen.
En daar zit nu de grootste wrok van de boerenbevolking. Landbouw is voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstof in de lucht. Veeteelt en het gebruik van dieselmotoren in de tractoren worden hier als belangrijkste veroorzakers genoemd. Dat alles op basis van berekeningen.
Veel van die waarnemingen met betrekking tot de lucht kwaliteit wordt gedaan met behulp van de satellieten die onze aarde voortdurend in de gaten houden. Ten tijde van de eerste lockdown ten gevolge van corona, toen het fileprobleem niet meer bestond en Schiphol nagenoeg stillag, was er bijna geen stikstof meer waar te nemen vanuit de ruimte. Dit betekent dat er zeker ook andere veroorzakers zijn van stikstof uitstoot in ons land. Maar hier wordt gemakshalve even niet naar gekeken.
Vliegtuigen worden bijvoorbeeld maar meegerekend tot op een vlieghoogte van 900 meter. Misschien gaat men daarboven over op zweefvliegen? Als u het weet verneem ik het graag. De landbouw moet maar even saneren! Stoppen of verplaatsen is het credo van onze regering. Stoppen en dan? Verplaatsen waarnaartoe dan? Heel Nederland moet toch stikstof armer?
In Westerwolde zijn we het enige Natura 2000 gebied van onze provincie rijk. Het Liefstingsbroekbos. Dit is een bosje net onder de rook van Vlagtwedde. Voor dit bosje gelden drie beschreven beschermingsdoelen gelden: eikenbomen, haagbeuken met huls en blauw grasland. Onze provincie heeft de schone opdracht om een plan van aanpak te maken om deze beschermingsdoelen te halen. Hiervoor is een adviescommissie in het leven geroepen om te komen tot een advies aan de provincie waarna de provincie een plan kan maken en dat plan kan presenteren aan de bewindvoerders in Den Haag, waar het uiteindelijke besluit moet worden genomen.
Alles is tot nu toe gebaseerd op berekeningen en studies op laboratoriumschaal. Als je maatwerk wil toepassen moet je eerst gaan meten wat de werkelijke situatie is en proberen te achterhalen waar het eventueel teveel aan stikstof vandaan komt. Immers, meten is weten. Deze adviescommissie is dan ook aan de slag gegaan om de huidige situatie in kaart te brengen en kwam er al snel achter dat er geen meet gegevens bekend zijn. Hun credo is dan ook ‘maatwerk door meetwerk’.
Er is een onderzoeksplan opgesteld, in samenwerking met diverse onderzoekslaboratoria, om te komen tot werkelijke harde cijfers en feiten. Op die manier kunnen er maatregelen worden genomen die ook het meest effectief zijn en wordt er niet, zoals nu gebeurt, met de botte bijl in het rond geslagen. Twee weken geleden is de Groninger minister van landbouw de heer Staghouwer in Westerwolde op bezoek geweest om zich te laten informeren over het werk van deze commissie.
Afgelopen week is er in de gemeenteraad van Westerwolde, nog voor dat de nieuwe wethouders werden geïnstalleerd, een mede door Gemeentebelangen Westerwolde ingediende motie aangenomen waarin we de werkwijze van deze commissie ondersteunen en aandringen op maatwerk door meetwerk.
Over het verdere verloop zal ik u op een later tijdstip informeren.
Vriendelijke groet,
Ronald Koskamp
Melkveehouder en fractielid Gemeentebelangen Westerwolde