Laatste blog van 2018!

Week 51 was een week van afscheid nemen en verwelkomen…. Zo op de drempel van 2018 naar 2019, passend bij de tijd van het jaar.

Dinsdagavond de laatste raadsvergadering van 2018. Een record… binnen 20 minuten waren de geagendeerde stukken afgehamerd door burgemeester Leendert Klaassen. Onze waarnemend burgemeester, die vanaf 2 januari tijdens de raadsvergaderingen strak de regie nam en vrijwel alle vergaderingen kort, daadkrachtig en effectief leidde, moest op dinsdag 18 december toch even de regie uit handen geven. Hij nam in deze raadsvergadering afscheid van zijn ambt als waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde.

Wat volgde waren een tweetal toespraken namens de gemeenteraad en het college. Een terugblik op 2018…

Op 22 december 2017 werd Leendert Klaassens als waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde beëdigd. Westerwolde kreeg de ervaren waarnemer die ze graag wilde hebben. Iemand die ons kon helpen onze nieuwe gemeente vorm te geven.

Het was een genoegen om met Leendert te mogen samenwerken. De natuurlijke autoriteit die hij uitstraalt, zorgde voor een prettige en rustige werksfeer binnen het college.

Onze waarnemend burgemeester heeft zich in het afgelopen jaar niet alleen beziggehouden met de ontwikkeling van Westerwolde, maar er kwamen ook tal van andere dringende zaken op hem af. De situatie rond de overlast in Ter Apel is daar één van. Een lastig dossier waarin hij, op zijn kenmerkende rustige, maar daadkrachtige wijze, wist te handelen. Hij zette hierbij zijn ruime landelijke netwerk in, waar we als heel Westerwolde bijzonder veel profijt van hadden.

Deze burgemeester hebben we ervaren als een open persoonlijkheid met wie het erg prettig was om contact te hebben. Dit kwam niet in de laatste plaats door zijn gevoel voor humor. Niet alleen in het college en op de werkvloer, maar ook in de raadszaal wist hij met zijn scherpe en gevatte opmerkingen de lachers op de hand te krijgen en zorgde zo voor een ontspannen sfeer waarbij hij tegelijkertijd ook de orde wist te bewaren.

Westerwolde heeft Leendert Klaassen in 2018 in haar hart gesloten en dat is wederzijds. We namen afscheid van een uitstekende burgemeester, maar we krijgen er een geweldige ambassadeur voor Westerwolde bij! Onze dank is groot! Met een Westerwoldse grenssteen en een vlag met het wapen van Westerwolde zal onze gemeente ook in de woonplaats van Leendert Klaassen goed op de kaart worden gezet!

De volgende dag stond de installatie en beëdiging van onze eerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Westerwolde op de agenda. Jaap Velema komt als burgemeester terug in het gebied waar hij is geboren en een belangrijk deel van zijn jeugd heeft doorgebracht.

Jaap Velema kennen we vanuit zijn ambt als wethouder van de gemeente Veendam. Hij is een enthousiast, positief persoon en een bijzonder betrokken bestuurder. Hij is het voorbeeld van een verbinder, die op zijn geheel eigen toegankelijke manier van werken gezamenlijke doelen weet te realiseren, maar ook als iemand die weet wat hij wil en daar ook voor staat.

Hij is het boegbeeld dat we voor Westerwolde zochten. De daadkrachtige burgervader die de ervaring heeft om ook de ingewikkelde dossiers te beheersen.

Het éénjarig-bestaan van Westerwolde is aanstaande en we staan met Westerwolde voor de opgave om onze gemeente in de komende jaren verder vorm te geven. Wij zijn ervan overtuigd dat we met  Jaap Velema de aangewezen persoon hebben binnen gehaald om hierin het voortouw in te nemen.

In de profielschets die onze gemeenteraad samen met de inwoners heeft opgesteld stond letterlijk: “De raad van Westerwolde zoekt een burgemeester die past bij de aard van Westerwolde”

Wie kan die rol nou beter op zich nemen dan een authentieke Westerwolder… Iemand die de streek kent en de taal van de inwoners spreekt!

Na de installatie brachten een drietal leden van de ‘Giezelbaargbloazers’ een serenade aan de nieuwe burgemeester door de klanken ‘Hier is Veele’ ten gehore te brengen. Geweldig! Wat een mooi welkom vanuit Veele!

En zo sluiten we 2018 af. Het afscheid van een waarnemend burgemeester en een welkom voor de nieuwe burgemeester. We wensen onze nieuwe burgemeester heel veel succes en plezier in zijn ambt als burgemeester van onze prachtige gemeente en gaan vol vertrouwen op weg naar 2019!

Wij wensen al onze lezers hele fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2019 toe!

Giny en Harrie

(Met dank aan Johan de Boer voor de prachtige foto’s!)