Beste inwoners,

Afgelopen dinsdagavond was er, na lange tijd, eindelijk weer een Cittaslow netwerkbijeenkomst. Deze keer kozen we als locatie ‘Kopje Genieten’ in Sellingen. (Voor de mensen die zich afvragen waar dit is; het pand van Staatsbosbeheer waar tot voor kort de Noordmee was gevestigd.)

Wat een prachtige locatie voor een Cittaslow bijeenkomst!

De eigenaresse Christine Rietveld is hier nog niet zo lang gevestigd maar het voelt alsof ze er al jaren haar onderneming heeft.

Sinds 19 juni 2014 draagt de gemeente Westerwolde, toen nog in oprichting, met trots het Cittaslow keurmerk. Cittaslow is een internationaal keurmerk voor kleine gemeenten die onder andere staan voor:

Het Cittaslow netwerk telt meer dan 280 gemeenten en steden verspreid over de hele wereld. Van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Westerwolde. Westerwolde is de 6e gemeente in Nederland met het keurmerk en in totaal zijn er nu 11 Cittaslow gemeenten in Nederland.

Deze avond mocht ik de opening doen. We mochten deze avond twee nieuwe Cittaslow supporters verwelkomen; Naaiatelier Vlagtwedde en Classy Skincare, eveneens uit Vlagtwedde.

Sanne van Mieghem van de gemeente Gulpen-Wittem, nam ons via een onlineverbinding, mee in de ontwikkelingen van hun Cittaslow gemeente. Gemeente Gulpen-Wittem is één van de drie Limburgse (aan elkaar grenzende) gemeenten met het Cittaslow keurmerk.  Sanne liet ons zien hoe belangrijk samenwerking is om het keurmerk goed op de kaart te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

Ook stonden er deze week veel interne overleggen in mijn agenda. Vanuit participatie kan ik melden dat er inmiddels heel veel aanvragen binnenkomen voor de energietoeslag. Mocht je dat nog niet hebben aangevraagd en wil je weten of je ervoor in aanmerking komt? In het kort komt het hier op neer:

De regeling is bedoeld voor inwoners die op 1 april 2022 een algemene bijstandsuitkering of een uitkering IOAZ, een IOAW of Bbz 2004 van de gemeente krijgen én aan de voorwaarden voldoen. Deze inwoners hoeven geen aanvraag te doen, maar hebben het het automatisch op hun rekening gekregen.

Andere inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, zoals AOW- of WW-gerechtigden, kunnen het bedrag zelf aanvragen via https://www.westerwolde.nl/energietoeslag-aanvragen.

Mocht je nog twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met de gemeente!

Rest mij nog jullie vanuit mijn portefeuille cultuur te attenderen op tweede netwerkbijeenkomst van het Cultuurplatform Westerwolde die op 24 mei aanstaande in het Klooster in Ter Apel zal zijn. Deze avond is bedoeld voor professional en liefhebber, kunstenaar en koorlid, schrijver en muzikant, organisator of docent uit Westerwolde . Dus iedereen die wat met cultuur in Westerwolde doet, is welkom! Inloop vanaf 19.30 uur, toegang is gratis. Het zou mooi zijn als er een goede opkomst is. We zijn bezig met het schrijven van de nieuwe cultuurnota, dus alle inbreng is waardevol.

Voor nu wens ik jullie een fijne (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth

Wethouder