Beste inwoners,

De week begon met veel interne overleggen.  Tevens de voorbereiding voor aanstaande woensdag, ‘Coming out day’. We willen graag ook onze jeugd hierbij betrekken en dat is deels gelukt; woensdag zal ik ook de regenboogvlag hijsen bij de RSG. Ik begin ’s morgens met de vlag bij het gemeentehuis en agenda technisch was het niet mogelijk om aansluitend dat in Ter Apel te doen.  De workshops die we in gedachten hadden voor de scholen pasten helaas niet in het rooster van de school.

Dinsdag, zoals gebruikelijk, collegedag. Na onze collegevergadering gingen we met een delegatie van het college op werkbezoek bij de pilot ‘Maatwerk met meetwerk’.

Het Liefstinghsbroek bij Vlagtwedde is één van de oudste oerbossen van Nederland en is aangemerkt als Natura-2000 gebied. Dit oerbos en de daarbinnen gelegen blauwgraslanden zijn gevoelig voor stikstof. Door de gebiedsgerichte aanpak Liefstinghsbroek wil men inzicht krijgen waar de stikstof vandaan komt, waar de stikstof neervalt en wat we beter kunnen doen om de natuur in het Liefstinghsbroek te verbeteren én om tegelijkertijd ook een toekomstbestendige positie voor de landbouw te kunnen realiseren.

Dit meetproject is uniek in Nederland en is een samenwerking van diverse meetpartijen, gebiedspartners én lokale boeren. Eén van die boeren is Maatschap Koskamp in Harpel, nabij het Lieftingshbroekbos. Zij hebben op diverse plekken, zowel binnen als buiten, meetapparatuur hangen.  Fijn dat deze ondernemers zo transparant zijn om mee te doen aan zo’n project.

Vervolgens gingen we onder begeleiding van de boswachter richting het Lieftingsbroekbos waar we uitleg kregen over de verschillende meetopstellingen. Uniek dat we hier mochten rondkijken. Om de fauna volledige rust te gunnen is het bos alleen onder begeleiding van medewerkers van Natuurmonumenten toegankelijk. Dus zullen we de foto’s maar goed bewaren!  Ik ben overigens wel heel benieuwd naar de uiteindelijke conclusies van deze pilot.



Woensdag een vergadering met alle deelnemende partijen aan de Grunneger Weke 2024. Ik kan jullie beloven dat het een mooie week gaat worden met als hoogtepunt natuurlijk het  ‘Westerwolds Laidjesfestival’. Er hebben zich al een aantal scholen opgegeven en ik kijk uit naar deze avond. Fantastisch dat ook de school van De Grenshof (Oekraïne opvang) zich heeft opgegeven. Het wordt dus een heel internationaal Laidjesfestival…. Maar natuurlijk in het Gronings. Olaf Vos en Alex Vissering verzorgen weer de workshops op de scholen waarbij ik ook best nieuwsgierig ben welke nummers er in het Gronings zijn vertaald en nog meer naar de uitkomst van deze vertaling! Overigens is dit Laidjesfestival ontstaan nadat we, een aantal jaren geleden, zijn gestopt met de ‘Schriefwedstried voor de jeugd.’ Inmiddels is het Laidjesfestival een soort van coproductie geworden tussen de wethouder van Cultuur en de wethouder van Onderwijs.

Woensdagavond de raadscommissie waar er voor mij geen onderwerpen op de agenda stonden.


Donderdagochtend een bestuurlijk en ambtelijk overleg over de (illegale) permanente bewoning in onze diverse vakantieparken/vakantiewoningen. Vanuit recreatie & toerisme heb ik daar wel zorgen over. Toerisme is voor onze gemeente erg belangrijk en de combinatie van permanente bewoning met recreatiewoningen heeft niet mijn voorkeur. Maar ook daar moeten we als gemeente de hand in eigen boezem steken. We hebben dat immers (jaren geleden) voor een aantal woningen gelegaliseerd. Wordt vervolgd….


Aansluitend naar Ten Boer waar we een bestuurlijk overleg van de VGG hadden over armoedebeleid. Goed om als wethouders van elkaar te leren en daar het gesprek over te hebben. Vanuit de VGG ontving ik een indrukwekkend boek geschreven door Milio van der Kamp. Hij is ervaringsdeskundige en inmiddels werkzaam als universitair docent. In zijn boek ‘Misschien moet je iets lager mikken’ neemt hij ons mee in zijn vroegere thuissituatie en vertelt hoe hij in armoede is opgegroeid en uiteindelijk toch, met de nodige tegenslagen, is gekomen waar hij nu is. Een heftig verhaal over armoede maar ook vooral over kansenongelijkheid. Het legt naadloos de tekortkomingen van onze welvaartstaat bloot maar ook welke impact opmerkingen met goede bedoelingen kunnen hebben. Een aanrader!


Vrijdagavond was ik aanwezig bij de ledenvergadering van de Industriekring Ter Apel in het Boschhuis, dat overigens een ware metamorfose heeft ondergaan. Mooi geworden! Een prima vergadering waarbij we ook nog even kort werden bijgepraat door Melle Mulder over de ontwikkelingen van de Nedersaksenlijn, de spoorlijn die er zeker gaat komen! Althans….ik ben daarvan overtuigd!

Zorgen waren er vanuit de ondernemers wel over de (bijna dagelijkse) negatieve pers rondom Ter Apel. Ondernemers hebben grote zorgen en dan helpt het niet als er steeds weer de nadruk op wordt gelegd in krantenartikelen met schreeuwende koppen.


Komende week hebben we wederom overleg met de bestuursvoorzitter van het COA en met de ondernemers. Wat mij betreft een strakke lijn. De gedane beloften moeten worden nagekomen. We voelen ons machteloos en de oplossing moet uit Den Haag komen!


Ik wens jullie een fijne (werk) week toe!

Groet,

Giny Luth