Beste inwoners,

Dinsdag na de gebruikelijke collegevergadering stond de netwerkbijeenkomst van de VGG (Vereniging Groninger Gemeenten) op de agenda. Tijdens deze bijeenkomst vindt ook de algemene ledenvergadering plaats. Ik was zeer verheugd dat de VGG ervoor koos om deze vergadering in de gemeente Westerwolde te laten plaatsvinden in het Spiekerhûs in Ter Apel.

Een prachtige locatie en zowel onze ambtelijke medewerkers als de mensen van de VGG hebben heel wat tijd en energie in het programma van de middag/avond gestoken. Maar het resultaat mocht er zijn. We hadden drie prachtige deelsessies in de middag.

Een rondleiding rondom ons mooie Klooster om onder andere te laten zien wat de rijke historie van deze plek is.

Maar ook het bezoek aan de RSG Ter Apel en met name het bekijken van de nieuwbouw van de school was zeer boeiend.

In het Spiekerhûs werd voorlichting gegeven over ons keurmerk Cittaslow. Het zou mooi zijn als er meer gemeenten in onze provincie dit keurmerk zouden verwerven om zo het netwerk in Nederland uit te breiden.

Tijdens de bijeenkomst was er ook een (kleine) Cittaslow markt in het Spiekerhûs. Rond de tien Cittaslow supporters (ondernemers) lieten zien waarom juist zij dit keurmerk een warm hart toedragen.

 

Bijzonder verrast was ik door de flashmob van de bewoners van het Ecodorp die met hun optreden en gezang de gemeente in het zonnetje wilden zetten als dank voor de medewerking aan de realisatie van het Ecodorp Land van Aine. Ik heb ervan genoten.

Bij één van onze supporters werd ik uitgenodigd om een verse worst te maken. Dat worsten maken een vak is werd mij al heel snel duidelijk. Maar wel erg leuk om te doen!

Toch was er bij mij na deze middag wel wat teleurstelling en ook een kritische opmerking. Samen met de VGG hadden we zo’n leuk programma en dan is het jammer als er zo’n kleine opkomst is.

Al met al toch een fantastische dag en wat mij betreft doen we het nog eens over in Westerwolde met wat meer deelnemers!

Woensdag mocht ik als locoburgemeester het bruidspaar Andries en Henny Huisinga feliciteren met hun diamanten huwelijk. Fijn om daar aanwezig te mogen zijn. Ik ken dit echtpaar ook al jaren vanuit onze partij Gemeentebelangen, waar Andries altijd veel voor heeft gedaan.

(Foto Jan Glazenburg, waarvoor dank!)

Het geheim zit in ‘elkaar wat gunnen’ en ‘vergeven en vergeten’, aldus Andries.  Henny vond het prima dat Andries veel weg was voor de partij, voetbal en natuurlijk de Historische TT in Vlagtwedde.  Overigens was zij daar vaak zelf ook bij aanwezig. Wat een fijn bruidspaar!

Woensdagavond de raadsvergadering. Na afloop namen de raadsleden tijdens de nazit afscheid van onze waarnemend burgemeester Leendert Klaassen. Deze avond was hij namelijk voor de laatste keer voorzitter van de raad. Als college nemen wij later afscheid, want burgemeester Klaassen blijft nog tot 1 juli.

Donderdagochtend had ik een zeer boeiend gesprek met een inwoner uit Ootmarsum. Nadat hij als ondernemer met vervroegd pensioen is gegaan, heeft hij zich onder andere vol passie gestort op onder andere de geschiedenis van Kamp de Beetse. Een gesprek met een verrassende uitkomst waar ik binnenkort zeker nog op terugkom.

Donderdagmiddag was het tijd voor de ‘banktalkshow’ die deze keer werd gehouden in De Meet voor de leerlingen van het Dollard College in Bellingwolde.

 

Dit is een evenement gericht op het voorkomen en oplossen van schulden voor jeugd. Dit wordt georganiseerd in het kader van de campagne “Oost Groningen Geld Geletterd”.  Er worden scènes gespeeld door acteurs die gaan over de problematiek en hoe daar mee om te gaan. Voor de jongeren heel erg herkenbaar en soms ook wel wat confronterend wellicht.

 

Met de campagne willen de Volkskredietbank Noordoost-Groningen, de Gemeentelijke Kredietbank en de Kredietbank Midden-Groningen jongeren te helpen bij het voorkomen en oplossen van schulden. Dit doen de kredietbanken samen met de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde.

Het programma is kort om een maximaal effect te bereiken. Na de afsluiting was het tijd voor een kort optreden van Tik Tok Tammo waarbij ‘het dak eraf ging’. Een geweldige werkwijze om de jeugd voor te lichten over dit onderwerp.

Vrijdagochtend mocht ik de opening doen van de kledingbank en het ontmoetingscentrum in Vriescheloo.

                                                                                                                                                         (Foto Jan Glazenburg)

Dit is een prachtig initiatief en samenwerking van de Stichting Op Kloet’n komen en de stichting De Kracht van Vriendelijkheid. Kleinschalig en bestemd voor de inwoners van Westerwolde. Je vindt het in Vriescheloo achter de baptistenkerk. Beide organisaties huren samen het gebouwtje, dat leeg stond, van de kerk en op deze manier krijgt het weer een zinvolle invulling. Maar ook het ontmoetingspunt, waar mensen even met elkaar een kopje koffie drinken is een succes!

Ik was erg onder de indruk van de voortvarendheid van de mensen en inmiddels weten veel inwoners dit initiatief al te vinden en te waarderen.

Vrijdagmiddag was ik aanwezig bij de vergadering van de Industriekring Ter Apel en omstreken. Bijna 30 ondernemers zaten aan tafel en het is mooi om dan ook vanuit de gemeente even bij te kunnen praten. Naast het delen van informatie zijn deze bijeenkomsten een mooie gelegenheid om, vooral op een ontspannen manier, te netwerken. Bij iedere vergadering is er een ‘gastondernemer’ die zorgt voor de catering. Vrijdag was dat de RSG Ter Apel. We krijgen veel informatie en een rondleiding  in de techniek ruimte

.

De RSG is lid van de Industriekring om ook contacten te hebben voor stageplaatsen voor de leerlingen.  Een mooie samenwerking dus. Als gastondernemer liet de RSG zich van hun beste kant zien! Een lekkere BBQ voor de aanwezigen en men had zelfs droog weer besteld. Fijn om zo ongedwongen met elkaar te kunnen praten! Dank RSG voor de prima verzorging!

En dan begint het weekend. Ik wens jullie allemaal een fijne (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth