Wijzigingen afvalbeleid toegelicht

Er is momenteel veel te doen omtrent het Afvalbeleid in Westerwolde. Dit is begrijpelijk maar de keuze is zeker uit te leggen.

Het PMD (plastic) afval wat nu wordt ingezameld is ernstig vervuild (verkeerd “niet te verwerken” plastic of ander afval) en niet geschikt voor hergebruik. Ook al is maar 1 op de tien PMD containers vervuild met afval wat hier niet in zou moeten, wordt de gehele lading afgekeurd voor hergebruik. Tot op heden werd dit helaas dan ook gewoon verbrand en kreeg de gemeente boete op boete. Dit zijn boetes tot wel €70.000 per jaar, geld wat u als inwoners moet ophoesten.

De raad heeft mede daarom besloten in te stemmen met het collegevoorstel om PMD scheiding te laten vervallen en al het restafval te laten nascheiden bij  Omrin. Ook blijkt dat er in het restafval nog veel bruikbare (plastic) spullen zitten die gewoon verbrand worden. Om te voorkomen dat PMD moet worden na gescheiden tegen hoge kosten en bruikbaar restafval verbrand wordt is besloten tot nascheiding van AL het afval. Dit is aanzienlijk goedkoper en hiermee voorkomen wij ook boetes voor verkeerde scheiding.

Nascheiding vindt dan plaats in de fabriek (de afvalverwerker) en deze haalt vrijwel alle bruikbare delen uit het afval. De scheidingstechnieken bij afvalverwerkers zijn tegenwoordig zo goed dat dit veel beter gaat dan het individueel scheiden per gezin.

Resultaat is dan dus meer opbrengst van bruikbaar materiaal en minder verbranden wat CO2 uitstoot verminderd. Kortom het milieu is hierbij gebaat. Onder de streep is de verwachting dat de kosten uiteindelijk niet hoger zullen zijn, maar de hoeveelheid gerecyclede plastics dus wel.

Om toch onze inwoners te motiveren om zo weinig mogelijk afval aan te leveren is besloten het vastrechttarief iets lager te maken, en per lediging te laten betalen. Dit alles tegen een tarief van gemiddeld € 190 per gezin. In dit bedrag zitten dan 16 ledigingen van de restafvalcontainer per jaar. De uiteindelijke verhouding vastrecht en de kosten per lediging worden eind dit jaar vastgesteld.

De groene container wordt gratis geleegd.

Wij hopen hiermee wat onduidelijkheden te hebben weggenomen.