Beste inwoners,
Wekelijks in deze lijstrekkersblog stip ik een paar onderwerpen aan uit ons verkiezingsprogramma. Vandaag is dat wonen en contact tussen inwoners en gemeente.
In het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen Westerwolde zijn we duidelijk over het onderwerp ‘wonen in Westerwolde’. Hierin staat onder andere:
“In de huidige woningmarkt is het moeilijk om een huur- of koopwoning te krijgen. Wij vinden het belangrijk dat mensen die een sociale of economische band met Westerwolde hebben in onze gemeente voorrang krijgen op de woningmarkt. Daarom zijn wij voorstander van een huisvestingsverordening.”
Een meerderheid van de raad van Westerwolde heeft afgelopen jaren al gezamenlijk moties ingediend om meer woningen in Westerwolde te realiseren. Dat juichen wij van harte toe. Het gaat niet alleen om het bouwen van woningen, maar ook het toewijzen van woningen door de woningstichting blijft een probleem. Dit werd al in 2019 door de fractie van Gemeentebelangen aan de orde gesteld middels een motie waarbij werd aangegeven dat het verloten van woningen onrechtvaardig is voor inwoners met een economische of sociale binding met Westerwolde.
Deze motie werd toen aangenomen en van loting is Acantus nu overgegaan op inschrijving. Dat lijkt een goede oplossing. Toch lost dit nog niet alle problemen op. Er wordt door de woningstichting nog steeds niet gekeken of er mensen uit Westerwolde staan ingeschreven of van elders uit het land. Er wordt zonder meer de te verhuren woning toegewezen aan de langst ingeschrevenen. Dat lijkt heel rechtvaardig en dat is het misschien ook, maar om te zorgen dat mensen die hier wonen en een andere woning in de gemeente willen en mensen die een sociale of economische binding hebben met Westerwolde, voorrang krijgen op de woningmarkt, wil Gemeentebelangen een huisvestingsverordening invoeren waarmee dit geregeld kan worden. Zo krijgen bijvoorbeeld starters uit Westerwolde, die niet de torenhoge koopprijzen kunnen betalen, toch vrij snel een woning in Westerwolde.
Een van onze andere speerpunten is het contact tussen de inwoners van Westerwolde en de gemeente. Natuurlijk gaat er heel veel goed, maar we horen toch nog te vaak dat er te laat of helemaal niet gereageerd wordt op brieven en/of mails die naar de gemeente zijn verzonden. Een andere veel gehoorde klacht is dat men wel een ontvangstbevestiging krijgt maar dat het daarna nog weken duurt voor er een antwoord op de vraag of het verzoek komt. Daarom hebben wij dit expliciet in ons verkiezingsprogramma opgenomen:
“Het contact tussen de gemeente en de inwoners kan volgens ons beter. Natuurlijk gaat er heel veel goed, maar een aantal dingen kunnen worden verbeterd. Als bijvoorbeeld aan inwoners wordt beloofd dat ze terug worden gebeld, dan moet dat ook gebeuren. Meedenken met onze inwoners staat voorop; in plaats van ‘het kan niet of het mag niet’ is het beter om te denken in mogelijkheden en oplossingen.”
Vooral belangrijk is dat de belofte ‘U wordt teruggebeld’ ook daadwerkelijk wordt nagekomen. Een andere opmerking is dat inwoners na het schrijven van een mail of een brief wel een ontvangstbevestiging van de gemeente ontvangen, maar dat het dan soms maanden duurt voor men antwoord heeft.
Zeg wat je doet, doe wat je zegt en laat zien dat het het gedaan hebt. Dat geldt overigens voor iedereen, dus ook voor de politiek!
Met vriendelijke groet,
Giny Luth