Beste inwoners,
De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Wij geven onze visie op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in Westerwolde.
Analyse verkiezingsuitslag
Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeentelijke verkiezingen geweest. Een spannende tijd voor politici. Hebben mensen nog vertrouwen in ons of helemaal niet meer. Hebben we het over het algemeen goed gedaan, of helemaal niet. Natuurlijk zijn de meningen altijd verdeeld en dat laat zich vaak zien in een verkiezingsuitslag.
Omdat we erg nieuwsgierig zijn analyseren we traditiegetrouw de verkiezingsuitslag in deze gemeente. Wat zien we in het resultaat. We zien een aantal opvallende zaken:
Opkomst en aantal stemmen
In tegenstelling tot de trend is de opkomst in onze gemeente gegaan van 44,6% in 2017 naar bijna 52,0 % dit jaar. Het aantal kiezers die de weg naar de stembus heeft gevonden is met ruim 1700 gestegen. Dit laatste is voor een klein gedeelte te verklaren omdat er alweer geen krimp is in Westerwolde maar juist groei (6,4%).
Een gevolg hiervan is wel dat de kiesdeler (dus het aantal stemmen die je als partij nodig bent om een zetel te halen) hoger is. Hierdoor zie je dat bijvoorbeeld GroenLinks wel meer stemmen heeft, maar toch een zetel minder.
Dit jaar doen er twee partijen niet meer mee die in 2017 nog wel mee deden (ChristenUnie en D66). Deze partijen waren toen nog goed voor samen 717 stemmen. Dit betekent dat er in totaal bijna 2400 extra stemmen te verdelen waren dit jaar. Hierdoor hebben 6 van de 7 partijen meer stemmen binnen gehaald dan in 2017.
Uitslag per partij:
Gemeentebelangen Westerwolde – 413 stemmen erbij en gelijk gebleven in zetelaantal. En dat voor een partij die bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft genomen en een aantal moeilijke keuzes heeft moeten maken zoals het dossier afval, het zwembad van Parc Emslandermeer en de voortdurende kortingen in de bijdragen van het rijk..
PvdA – 62 stemmen erbij maar geen zetels verloren. Ook voor deze partij redelijke score gezien de uitdagingen zoals hierboven geschreven. Vaak betekent bestuurlijke verantwoordelijkheid verliezen van stemmen.
CDA – 653 stemmen erbij en daarmee van 3 naar 4 zetels. Een ontzettend goede score gezien de landelijke trend. Wel is het iets vertekend doordat het best aannemelijk is dat de 375 stemmers die in 2017 nog op de ChristenUnie hadden gestemd, nu op CDA hebben gestemd. Zonder deze stemmers alsnog 278 stemmen erbij en dat is bijzonder gezien de landelijke trend.
PVV – Maar liefst 1332 stemmen (bijna de helft van de grootste partij) en daarmee 3 zetels. Dit is bijzonder omdat er vrijwel geen campagne is gevoerd (behalve even flyeren met Geert), vrijwel alle debatten zorgvuldig zijn vermeden en een “verkiezingsprogramma” waarbij de meeste asielstandpunten zaken zijn waarover een gemeente helemaal niet kan beslissen.
VVD – 135 stemmen verloren en daarmee ook terug van 2 naar 1 zetel. Het lijkt erop dat deze partij wordt afgestraft door landelijk beleid en wellicht de gebruikte termen in hun communicatie zoals “klap van de molen” en nog andere. Ook zou het me zeker niet verbazen dat het stoppen van hun huidige fractievoorzitter deze partij parten heeft gespeeld.
GroenLinks – 78 stemmen gewonnen maar toch een zetel verloren. Voor mij een verrassing die ik niet heb zien aankomen. Ik kan hier zo 123 ook geen echte verklaring voor geven.
Ecologisch Alternatief – 58 stemmen erbij en daarmee weer een zetel veilig gesteld. Een zeer goede score voor een kleine partij met “idealisten”. Een beetje vertekend wellicht omdat ik vermoed dat er wat proteststemmen bij zitten uit Oudeschans. Maar toch knap gedaan.
Als Gemeentebelangen Westerwolde zijn we tevreden met het resultaat. We mogen en kunnen ons weer vier jaar maximaal inzetten voor deze mooie gemeente Westerwolde. Wij danken alle kiezers voor het in ons gestelde vertrouwen.
Met vriendelijke groet,
Marco Visscher
Gemeentebelangen Westerwolde