Beste inwoners,
De verkiezingen liggen alweer twee weken achter ons. Op maandag 28 maart was de laatste raadsvergadering van de ‘oude’ gemeenteraad en namen wij afscheid van onze fractievoorzitter Gerard Heijne. Gerard is vanaf 2003 raadslid geweest. Eerst voor de gemeente Vlagtwedde en vanaf 2018 voor de gemeente Westerwolde. Naast zijn werk als raadslid is Gerard al vanaf de oprichting nauw betrokken bij onze partij en is hij al vele jaren bestuurslid. Gerard gaat nu genieten van meer vrije tijd en dat gunnen wij hem allemaal van harte. Wel zijn we blij dat we als partij geen afscheid nemen. Gerard blijft ons steunen als bestuurslid van de partij.
Afgelopen week is de nieuwe raad geïnstalleerd. Van een aantal inwoners kreeg ik de vraag waarom ik als raadslid ben beëdigd en niet als wethouder. Ik begrijp de verwarring maar het zit zo:
Bij ‘normale’ gemeenteraadsverkiezingen (dus geen herindelingsverkiezing) blijven de ‘oude’ wethouders in functie tot de nieuwe wethouders door de nieuwe gemeenteraad worden benoemd. De gekozen kandidaten (dus ook de lijsttrekker die nu wethouder is) wordt eerst benoemd als raadslid. Er is hier dus sprake van een korte overbruggingsperiode. Dit is geregeld in de Gemeentewet.
Het ‘oude college’ werkt dus door tot er een nieuw college is gevormd.
Kort na de gemeenteraadsverkiezingen wordt de officiële uitslag van de verkiezing bekend gemaakt. Er wordt dan duidelijk welke politieke partij de grootste is geworden maar ook wordt bekend gemaakt hoeveel stemmen alle kandidaten zelf hebben gekregen.
Om ‘nieuwe wethouders’ (een nieuw college) te krijgen moet er dus eerst een coalitie worden gevormd waarbij ook duidelijk wordt wie de kandidaat wethouders gaan worden.
Vanaf dat moment wordt er gekeken naar een goede combinatie van politieke partijen (coalitie) die samen een meerderheid in de raad zouden kunnen hebben.
In sommige gemeenten neemt de griffier hierin het voortouw, maar in de gemeente Westerwolde (en dat was ook zo in de voormalige gemeente Bellingwedde en Vlagtwedde) neemt de lijsttrekker van de grootste partij het initiatief om met de onderhandelingen te beginnen.
Daartoe nodigt de grootste partij alle andere partijen uit voor een soort ‘verkennend gesprek’. In deze gesprekken wordt gekeken naar onderwerpen waar men het over eens is en onderwerpen waarover nog onderhandeld moet worden. In de wet staat niet hoe lang de onderhandelingen mogen duren en daarom verschilt dat per gemeente.
Als de partijen het eens zijn over de inhoud dan wordt er een coalitieakkoord geschreven waarin de punten worden vastgelegd waarover men het voor de komende vier jaar eens is en kan er een college worden gevormd. Wanneer dat precies zal zijn hangt natuurlijk af van de onderhandelingen.
Het besturen van de gemeente kan natuurlijk niet stilliggen. De eerstvolgende vergadering van de nieuwe raad staat gepland op woensdag 20 april.
De nieuwe fractie van Gemeentebelangen Westerwolde (tot aan de vorming van een nieuw college) bestaat,op volgorde van de kandidatenlijst, uit: Giny Luth, Marco Visscher, Henk van der Goot, Ronald Koskamp, Bas Peters en Janneke Kruiter-Draadjer.
Als er vanuit deze fractie een wethouder wordt voorgedragen dan zal de nieuwe fractie er anders uit gaan zien.
In de pers hebben jullie kunnen lezen dat Gemeentebelangen Westerwolde gaat proberen om met de Partij van de Arbeid en het CDA een coalitie te vormen. Zo gauw daarover meer bekend is lezen jullie dat beslist in de pers of via onze website.
Voor nu wens ik jullie allemaal een fijne (werk)week toe!
Met vriendelijke groet,
Giny Luth