Beste inwoners,
Deze week was, zoals gebruikelijk in mijn agenda, gevuld met veel ambtelijke vergaderingen. Daarnaast waren er meerdere dubbele afspraken gepland, wat soms niet te voorkomen is. Dit heeft vaak te maken met regionale overleggen, waar dan toch een keuze gemaakt moet worden. Zo had ik graag de VGG-vergadering bijgewoond, maar aangezien donderdag de vaste dag is voor mijn portefeuillehouderoverleg cultuur, had dat prioriteit.
Afgelopen woensdag vond in Forum Groningen het Krachtstof Festival Cultuureducatie plaats, georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur. Dit evenement richtte zich op professionals in het onderwijs en de culturele sector binnen de provincie Groningen. Het thema van dit jaar was “speelruimte”, met de nadruk op het belang van spel in de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen. Pedagoog, docententrainer en auteur Marcel van Herpen was uitgenodigd als spreker. Op humoristische wijze spiegelde hij de aanwezigen over communicatie met kinderen, wat erg leerzaam was!


Een belangrijk moment tijdens dit festival was de ondertekening van het convenant cultuureducatie tussen de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) en de provincie Groningen. In 2023 hebben de Groninger gemeenten en de provincie afgesproken een Gronings Cultuur Convenant Cultuureducatie op te stellen. Dit convenant heeft als doel dat ieder kind in Groningen zich zowel binnen als buiten de school op cultureel gebied kan ontwikkelen, en gelijke kansen krijgt. Het was fijn om dit convenant nu eindelijk te kunnen ondertekenen.
Donderdagochtend was ik op tijd aanwezig in de Meet in Bellingwolde, waar ik de bijeenkomst ‘Kansen voor kinderen’ mocht openen.



Ook hier draait alles om gelijke kansen voor kinderen, maar dan specifiek in relatie tot opgroeien in armoede. Dit initiatief richt zich op het ondersteunen van gezinnen die te maken hebben met armoede, om zo de vicieuze cirkel te doorbreken en kinderen betere toekomstperspectieven te bieden. In onze gemeente zullen gedurende drie jaar vijftig gezinnen begeleid worden door ervaringsdeskundige ‘buddy’s’. Samen met deze buddy’s stellen de gezinnen doelen en bepalen ze de stappen die nodig zijn om deze te bereiken. Dit gebeurt volgens de ‘Doorbraakmethode’, waarbij verschillende instanties samenwerken om gezinnen op meerdere vlakken tegelijk te ondersteunen.
Voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen is er het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds betaalt de contributie of het lesgeld voor sportclubs of culturele activiteiten, zodat alle kinderen de kans krijgen om deel te nemen aan dergelijke activiteiten.
Vrijdagochtend bracht de commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, een werkbezoek aan onze gemeente. Het stond in het teken van de samenwerking tussen de provincie en de gemeente, met aandacht voor lokale initiatieven en uitdagingen.



Naast gesprekken met het college bezochten we Het Klooster in Ter Apel, waar de stichting Heksje Hasje zich presenteerde, en het bestuur van de stichting DuoFietsen Ter Apel e.o. gaf uitleg over hun activiteiten. Zij bieden mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen de mogelijkheid om samen met een vrijwilliger fietstochten te maken op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Aansluitend bezochten we Buurthuis De Grensstreek in Ter Apel en lunchten we bij Koekies en Boefies by Knaap in de jachthaven. Het was een druk, maar zeer zinvol programma!
Later die dag was ik, samen met mijn collega wethouder Kuper en onze burgemeester, aanwezig bij de herdenking van de 80ste verjaardag van de bevrijding van het dorp Veele. De ceremonie vond plaats bij het monument aan de Rolinbrug, ter nagedachtenis aan de Belgische militairen Philippe Rolin, J. Breuer en E. Hazard, die in april 1945 in Veele omkwamen.





Onder de aanwezigen waren nabestaanden van de bevrijders, evenals vertegenwoordigers van de Belgische ambassade. Sinds het overlijden van hun vader Jaak Daemen in 2022, bezoeken zijn zoon Marc en dochter Bea nog steeds de herdenkingen in Veele.
Jaak Daemen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het Belgische SAS-regiment, dat in april 1945 betrokken was bij de bevrijding van Oost-Groningen. Het was mooi om de Belgische vrienden opnieuw te ontmoeten.
Zaterdagochtend was ik aanwezig bij de Ondernemers Ontmoetingsdag in Sellingen, waar ongeveer 30 ondernemers zich presenteerden op de brink. In een gezellige en ongedwongen sfeer konden bezoekers kennismaken met diverse ondernemingen uit Sellingen en omgeving. Het was prachtig om te zien hoe hier lokaal wordt samengewerkt!



(Foto’s met dank aan Jan Glazenburg, Jan Bossen en Johannes Velthuis)
En dan is het weer weekend, en wens ik iedereen een fijne (werk)week toe.
Groet,
Giny Luth