Beste inwoners,

 

Maandag  begon ik de week met het inlossen van een belofte.  Ik had Klaas Spekken toegezegd dat, als hij in de finale zou komen van het San Remo festival, dat ik hem dan in het zonnetje zou zetten.

 

Het San Remo Festival Senior is de traditionele Italiaanse muziekcompetitie die jaarlijks plaatsvindt in de stad San Remo, gelegen aan de Ligurische kust van Italië. Het festival is een van de belangrijkste culturele evenementen van het land en wordt sinds 1951 georganiseerd. Het richt zich voornamelijk op professionele artiesten en is bedoeld voor volwassenen (daarom de aanduiding “senior”).

 

Het festival is niet alleen een muziekwedstrijd, maar ook een cultureel fenomeen in Italië, en het wordt vaak gezien als de “muzikale paradepaard” van het land.

Dit jaar waren er in totaal 1.200 inzendingen voor de ‘Campioni-categorie’. (de categorie voor gevestigde artiesten). Slechts 28 van hen werden geselecteerd om daadwerkelijk op het podium van het festival te verschijnen. En daar was Klaas ook bij die uiteindelijk derde werd in de finale!  Op een bescheiden manier heb ik vanuit mijn portefeuille cultuur hem gehuldigd. Onze trouwe fotograaf Jan Glazenburg (Westerwolde Actueel) was ook aanwezig en maakte foto’s die ik in mijn blog mag gebruiken, waarvoor dank!

 

 

Klaas, je hebt Westerwolde en Nederland op de kaart gezet en we zijn trots op jou en op jouw lied dat je hebt geschreven.  Italië loopt nog niet voorop als het gaat om LHBTI en als jij dan als enige het lef hebt om met dit prachtige lied ‘Ik zie je’ een ingetogen en krachtig optreden te geven dan verdient dat een groot applaus!

 

’s Middags maakte ik (digitaal) kennis met Yteke van der Vegt van het Historisch Centrum Leeuwarden. Het gespreksonderwerp was ‘Bronnen in de klas’. Bij het lezen van dit onderwerp dacht ik vanzelfsprekend direct dat dit de portefeuille van mijn collega-wethouder was, maar uiteindelijk ging het vooral over cultuur en cultuurhistorie.

Het gesprek was vooral bedoeld als kennismaking maar ook om desinformatie over geschiedenis en cultuur te onderkennen en zeker in de digitale wereld van vandaag. Desinformatie kan leiden tot verkeerde interpretaties van het verleden, vervorming van culturele feiten en het verspreiden van vooroordelen of mythes.  Bronnen in de klas heeft een speciale website waar alleen informatie op te vinden is dat is gecheckt  op desinformatie.

 

Dinsdag zoals gebruikelijk onze collegevergadering en woensdag stond de financiële raadsvergadering op de agenda.

De begroting is aangenomen door de gemeenteraad.  Bij het opstellen van een sluitende begroting kijkt de gemeente naar hoeveel geld ze verwacht te ontvangen (bijvoorbeeld via belastingen, subsidies en uitkeringen) en hoeveel ze moet uitgeven aan zaken als onderwijs, zorg, openbare ruimte enz.  Als de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, moet de gemeente maatregelen nemen, zoals bezuinigen of extra inkomsten genereren om de begroting in balans te houden. Westerwolde heeft voor 2025 een sluitende begroting.  Met andere woorden, de gemeente geeft niet meer uit dan ze binnenkrijgt. Dit voorkomt dat de gemeente in de financiële problemen komt en zorgt ervoor dat de gemeente haar taken kan blijven uitvoeren zonder te veel schulden te maken.

We maken ons echter wel zorgen over de begroting van 2025. Dat is het jaar dat in ‘overheidsland’ het  ravijnjaar wordt genoemd.

 

Gemeenten moeten dan mogelijk meer geld moeten uitgeven dan dat ze binnenkrijgen. Het ravijnjaar 2026 is  voor een groot gedeelte het gevolg van het feit dat gemeenten minder geld van de rijksoverheid krijgen. Dat in combinatie met stijgende kosten voor bijvoorbeeld zorg en welzijn veroorzaakt dit tekort en een consequentie kan zijn dat we moeten bezuinigen.

 

Donderdagmiddag ging ik, samen met onze beleidsmedewerker Recreatie & Toerisme op bedrijfsbezoek bij  ‘Jachthaven Bij Knaap’ in Ter Apel. Wat een prachtige locatie! Ongeveer  110 ligplaatsen met veel faciliteiten in een bosrijke omgeving maken dit tot een toplocatie.

 

Maar laten we vooral ook Michael Knaap zelf niet vergeten die met zijn “Koekies en Boefies’ hier een sociale onderneming heeft die zich richt op het ondersteunen van kinderen en jongeren uit gezinnen die het moeilijk hebben door armoede of maatschappelijke problemen. Bij Michael Knaap krijgen de jongeren activiteiten en begeleiding met als doel hun zelfvertrouwen te vergroten en ze meer kansen te geven.

Wij dronken koffie en thee geserveerd door deze jongeren die voor ons ook letterlijk overheerlijke ‘Koekies’ hadden gemaakt! Ik zal er niet te veel woorden aan vuil maken… maar ik heb in mijn leven (en dat is al even) nog nooit zulke heerlijke brownies gegeten! 

 

Echt onder de indruk reed ik naar mijn volgende vergadering in Zuidhorn…maar de smaak van de overheerlijke traktatie maakte de dag meer dan goed! Dank Michael en wil je vooral de mannen van de keuken nogmaals complimenteren?

 

Mijn blog wordt wel heel erg lang… maar vrijdagmiddag was ik aanwezig bij een symposium van de ‘Alliantie van Kracht’ in Veendam met een prima opkomst van 200 mensen van verschillende disciplines.  Iedereen is ontzettend gemotiveerd om wat te doen aan armoede en achterstand.

 

Iedereen doet zijn of haar best, maar (ik bezoek deze symposia vaak) maar de oplossing is nog niet gevonden. Ik worstel met de vraag hoe dit anders moet. Meer concreet, meer gericht op de praktijk, meer de straat op, meer ‘buiten de lijntjes kleuren’, meer praktisch helpen.

 

In dat verband kunnen we een voorbeeld nemen aan de mensen die naast mij zaten vrijdagmiddag. Vrijwilligers van Humanitas die ook daadwerkelijk ‘de hand aan de ploeg slaan’.  Diep respect voor wat jullie doen! In mijn beleving is dat hoe het moet. Het is goed dat de mensen, die vanuit welke hoedanigheid dan ook, met het onderwerp armoede bezig zijn elkaar spreken en op de hoogte houden van ontwikkelingen. Maar ik waag toch om de effectiviteit van een dergelijk symposium in twijfel te trekken….

 

Voor nu wens ik iedereen een hele fijne (werk) week toe!

 

Groet,

Giny Luth