Beste inwoners,
Maandag begon de week met een intern overleg over de bezuinigingen die we als portefeuillehouders moeten realiseren vanaf 2025. Ik ben al een eind op weg…
Aansluitend een vergadering van de Economische Agenda in het stadhuis van Groningen. Ik was daar na de verbouwing nog niet weer geweest. Het is erg mooi geworden.
De Economische Agenda is onderdeel van ‘Nij Begun’. Na de parlementaire enquêtecommissie over de aardbevingen zijn er harde conclusies getrokken over hoe onze provincie is behandeld. Daaruit vloeit een ereschuld voort aan Groningen en Noord-Drenthe. Er is geld beschikbaar gesteld en nu moeten er plannen worden gemaakt om, samen met de inwoners, te werken aan een toekomstbestendige regio. Aan de plannen wordt vormgegeven middels onder andere de Economische Agenda. Belangrijk om daar als gemeente bij aanwezig te zijn.
Dinsdag is het collegedag. Inmiddels is er weer één wethouder terug van vakantie, maar de komende collegevergaderingen zullen er steeds meer collega’s afwezig zijn.
Woensdagochtend was er een ingelaste vergadering van het Dagelijks Bestuur van Wedeka waarin we, mede naar aanleiding van een toezegging die ik aan onze raad had gedaan, spraken over de arbeidstijden van de brugwachters in het zomerseizoen. Aanleiding was een artikel in de pers. Als DB hebben we hier uitgebreid over gesproken en inmiddels zijn er al maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen.
Aansluitend een AB-vergadering met een overzichtelijke agenda.
Woensdagavond de financiële raadsvergadering waarin de Jaarrekening 2023 en de Kadernota 2025 werden behandeld. We begonnen om 18.00 uur omdat Nederland om 21.00 uur de EK-wedstrijd moest spelen. De Algemene Beschouwingen van de verschillende partijen waren over bij de meeste fracties zeer constructief en er werd duidelijk een richting gegeven aan hoe men naar de toekomst kijkt. Over de uitslag van de voetbalwedstrijd ga ik niets zeggen…
Donderdag, vanuit mijn rol als voorzitter van Afeer, een goed overleg met de directie en aansluitend een vergadering met het Algemeen Bestuur. We hadden ook hier een overzichtelijke agenda en na een strakke vergadering waren binnen een uur bij het laatste agendapunt aangeland.
Vrijdagochtend vertrok ik, met ambtelijke ondersteuning, bijtijds richting Oost Gelre. Dit betrof een ‘tegenbezoek’ omdat een deel van het college van Oost Gelre, eveneens met ambtelijk medewerkers, een jaar geleden een bezoek bracht aan de vesting Oudeschans en Bourtange. Inmiddels is de gemeente Westerwolde ook lid geworden van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en we hopen op deze manier van elkaar te kunnen leren en ervaringen uit te wisselen.
Wat een geweldig programma was er gemaakt door de gastgemeente! Maar zoals deze periode wel vaker gebeurt was het weer toch een behoorlijke spelbreker. Het programma moest noodgedwongen worden omgegooid omdat de buitenactiviteiten met de hevige regenval geen doorgang konden vinden.
Maar ondanks dat… wat is Oost Gelre een prachtige gemeente! Vooral landschappelijk konden we wel een tweelinggemeente zijn en dan is het ook geen wonder dat je je hier direct thuis voelt. Regen of geen regen…. Wat hebben we genoten van dit bezoek. Ook was er een delegatie van Oudeschans en Bourtange aanwezig, dus tijd genoeg om ervaringen uit te wisselen.
We startten de dag bij ‘Erve Kots’ waar we bij binnenkomst als de Achterhoekse gastvrijheid letterlijk en figuurlijk mochten proeven. Koffie met pillewegge…heerlijk!
Daarna een warm woord van welkom door burgemeester Annette Bronsvoort. Fijn dat ook de wethouders Arjen Schutten en Bart Porskamp aanwezig waren. Het werd een dag van ervaringen uitwisselen en persoonlijk werd ik erg geïnspireerd door alle activiteiten. Van de rondleiding door het Brouwhoes Experience, de Mindset Show, het VVV inspiratiepunt, het bezoek aan de Oude Calixtus die omgebouwd wordt tot museum en de overheerlijke lunch bij Welgelegen.
Zoals wij de Slag om Bourtange kennen, zo kent Oost Gelre de ‘Slag om Grolle’. De betekenis van de Tachtigjarige Oorlog voor Groenlo, dat in die tijd de naam Grol droeg, is geschiedkundig van heel grote betekenis geweest. Godfried Nijs schreef hierover een prachtig boek dat ik nu, waarvoor grote dank, gesigneerd op tafel heb liggen… ‘Grols Gewin’.
Zoals wij een zeer bevlogen cultuurambtenaar hebben, zo heeft Oost Gelre (Groenlo) Godfried Nijs, die ons tot in detail vertelde over de Tachtigjarige Oorlog. Normaal duurt zijn lezing tweeënhalf uur, maar deze keer moest hij dat beperken… In het museum nam Godfried ons mee naar het verleden van de Slag om Grolle. Wat een gave als je al die jaartallen en gebeurtenissen met een humoristisch sausje zo kunt vertellen en het aanwezige publiek echt kunt vermaken met de historie.
We brachten teven een bezoek aan de Oude Calixtuskerk in Groenlo waar men bezig is de kerk om te bouwen tot museum over de Tachtigjarige Oorlog. Ik kan niet wachten tot dit project af is en zal dan zeker hier weer een bezoek brengen. Al viel de regen de hele dag met bakken uit de lucht, ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op deze omgeving en alles wat ik daar heb gezien.
En dan heb ik het nog niets eens gehad over het meest bekende evenement van deze gemeente dat volgend weekend plaatsvindt… het muziekfestival Zwarte Cross. Wat mij wel heel duidelijk is geworden is dat in deze Oost Gelre ondernemers en inwoners (vrijwilligers) schouder aan schouder werken en eensgezind zijn in hun promotie van hun gemeente. Daarnaast mogen we Bernou niet vergeten… zij is beleidsmedewerker toerisme en pakt iedere kans om Oost Gelre te promoten en doet dat vol verve. Inmiddels staat haar 06 nummer in mijn telefoon! Dat is dan weer een mooi bruggetje naar mijn laatste (weekend) activiteit. Ik vertelde Bernou over ons Montmartre festival in Sellingen en ze was direct enthousiast. Haar inschattende… het zou zomaar kunnen zijn dat er ook zo’n prachtig evenement in Oost Gelre gaat komen… Het was een inspirerende dag en daarvoor heel veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!
Ondanks dat ook zaterdag in Westerwolde de regen af en toe met bakken uit te lucht kwam vallen kon ik toch het schilderfestival Montmartre (in gepaste outfit) openen.
Tijdens de opening stonden we ook even stil bij het recentelijke overlijden van de ‘Moeder van Montmartre’, Trienie Breider. Trienie stond in 1991 aan de wieg van Montmartre en mede dankzij haar is dit een evenement geworden in Westerwolde dat niet alleen regionaal bekend is maar Sellingen als kunstdorp ook landelijk op de kaart heeft gezet. Vandaag kon iedereen die dat wilde even stilstaan bij haar overlijden en een ‘in memoriam’ schrijven dan wel steun betuigen aan de familie. Ik heb graag van die gelegenheid gebruik gemaakt.
Na de opening kreeg ik traditiegetrouw een rondleiding van Sjak. Toen ik tien jaar geleden begon als wethouder werkte Sjak als ambtenaar voor de openbare ruimte en vanuit die tijd delen we veel herinneringen. Hij is vrijwilliger bij Montmartre maar moet door omstandigheden gas terugnemen. Daarom was ik vereerd dat ik samen met hem weer een rondje Montmartre mocht doen waarbij we ook weer de crêpes, die dit jaar zich aanboden als poffertjes, met veel smaak hebben gegeten.
Dank voor de rondleiding Sjak! Ik koester deze momenten maar ook zeker de herinnering aan tien jaar geleden toen jij mij wijze woorden meegaf. Ik heb daar toen als beginnende wethouder goed naar geluisterd en zeker daarmee mijn voordeel gedaan! Dank!
En dan is het, na deze toch wat lange blog, zaterdagavond en bijna middernacht. Ik wens al mijn lezers een fijne (werk) week.
Groet,
Giny Luth