Beste inwoners,

 

Maandag begon met een vergadering van WIZ Oost-Groningen. WIZ staat voor Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV, leer-ontwikkelbedrijven en de Provincie Groningen.

We spraken over de voortgang van het Jaarplan 2023. Eén van de zaken die aan de orde kwam was een nieuw onderwerp; de taalcoaches.  Soms is taal een forse belemmering op de weg naar werk. Met name voor de statushouders is de Nederlandse taal natuurlijk best moeilijk. De taalcoach is niet per definitie een taaldocent, maar geeft wel individueel intensieve begeleiding. Dat kan bijvoorbeeld heel goed helpen bij het behalen van het VCA-certificaat of een diploma schoonmaak. Prima initiatief!

Later op de maandag was ik aanwezig bij een bestuurlijk overleg van ZO! Groningen.  Zoals ik al eerdere blogs vermeldde; Stichting ZO Groningen houdt zich bezig met de promotie van Zuid en Oost Groningen: Westerwolde, Oldambt en Veenkoloniën.

We bespraken onder andere het Meerjarenperspectief 2024-2027 en de ambities zijn groot.  Ik ben persoonlijk heel blij met de promotiefilm van Westerwolde die in opdracht van ZO! Groningen wordt gemaakt. De film is bijna gereed en in deze film zal Ter Apel een zeer prominente plek krijgen waarbij we willen laten zien hoe mooi Ter Apel en omgeving is.  Ik ben heel benieuwd en fijn dat Ter Apel dan weer eens heel positief wordt neergezet! Tenslotte heeft Ter Apel zoveel moois te bieden en daar is de laatste tijd veel te weinig aandacht voor!

 

Woensdagmiddag bezocht ik, samen met onze beleidsmedewerker, Boetiek Armslag in Stadskanaal. Stichting Armslag is een particulier initiatief (zonder structurele subsidie) en probeert mensen, die niet of moeilijk rond kunnen komen, letterlijk armslag te bieden.  Wij werken al samen maar het zou mooi zijn om deze samenwerking nog meer te intensiveren.

De winkel met kleding (en andere artikelen) is prachtig ingericht en de vrijwilligers doen hun uiterste best voor mensen in armoede. Iedereen mag bij Boetiek Armslag komen winkelen, maar alleen mensen met een inkomen niet hoger dan 120% van de geldende bijstandsnorm kunnen zich bij de stichting laten inschrijven. Voldoet men aan de criteria dan wordt een klantenkaart gemaakt. Deze blijft in de winkel en is strikt persoonlijk. Met een klantenkaart heeft men recht op 8 artikelen per persoon naar keuze per kwartaal. Wil men meer dan 8 artikelen, dan betaalt men de helft van de prijs. Niet ingeschreven klanten betalen dus meer. Meer uitleg?  Neem dan vooral eens een kijkje op de website!  

Woensdagavond stond een bijeenkomst van de Werkgroep Sociaal Domein op de agenda en op zo’n avond komen diverse onderwerpen vanuit het sociaal domein aan de orde zodat collegeleden, beleidsmedewerkers en raadsleden in ongedwongen sfeer informatie krijgen en vragen kunnen stellen. Prima avond!

Donderdag stond een vergadering van het Dagelijks Bestuur van Afeer op de agenda en ook Afeer is volop bezig met verduurzaming. Dat juichen we natuurlijk van harte toe!

Zaterdagochtend was ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de open dag van Vleesbedrijf Huls in Vlagtwedde. Dit bedrijf is bestaat al vanaf 1931 en is in 1998 door de Zwanenberg Food Group B.V. Groep overgenomen.  

Ik kreeg een deskundige rondleiding van Arjan Zijlema en vond het een bijzondere eer dat mijn rondleiding werd gecombineerd met de rondleiding van Willy Huls. In 1931 begon Henk Huls een slagerij in het Vlagtwedde. Zijn zoon Willy bouwde het bedrijf uit en begon in 1966 met de productie van droge worst en de liefde voor het vak is nooit over gegaan. Tijdens de rondleiding vertelde hij mij dat hij het werk nog dagelijks mist… Meer info op de website.

De betrokkenheid van deze onderneming is ook maatschappelijk groot. De open dag was juist deze zaterdag gepland zodat de wandelaars van Tocht om de Noord, die zondag langs dit bedrijf kwamen, hartelijk werden onthaald waarbij vanzelfsprekend ook de worst konden worden geproefd. Daartoe had men achter het bedrijf een grote tent geplaatst zodat de wandelaars hier ook nog even konden verpozen. Prachtig gecombineerd dus!

Zondagmiddag liepen een aantal collegeleden in een soort van estafette mee met een gedeelte van de Tocht om de Noord. Op diverse punten werd de vlag van TodN overgedragen. Bij Moe Nieks nam ik de vlag van mijn collega wethouder Saskia over en vervolgde ik de route.  De mensen van ‘Moe Nieks’ hadden gezorgd voor een ontzettend gezellige inrichting van de tuin. Een aanrader. Meer over Moe Nieks vind je op de website. Wat een leuke sfeer onderweg. Ik sprak verschillende mensen die al jarenlang de Tocht om de Noord wandelen. Maar allemaal waren ze met mij eens dat Westerwolde toch wel heel erg mooi is!  Natuurlijk hielp het weer ook wel heel erg mee. Aangekomen op het rustpunt aan de Ruiten Aa Kanaal West II droeg ik de vlag van TodN over aan onze burgemeester die vervolgens door liep naar het eindpunt Bourtange om daar de vlag over te dragen aan de gemeente die in 2024 de Tocht om de Noord mag organiseren. En dat is geworden…. de gemeente Midden-Groningen! Ik ben er van overtuigd dat de TodN de gemeente Westerwolde prachtig op de kaart heeft gezet.  In één weekend meer dan 5000 wandelaars in onze gemeente! Bij de finish werden 40 wandelroutes van Westerwolde uitgedeeld alsmede  de route van het Westerwoldepad. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Visit Groningen

Maar ook de website van Wandelen in Westerwolde is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Meer info over de TodN staat op de website.

En dan is het zondagavond en wens ik al mijn lezers een fijne (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth