Beste inwoners,


Na een gedwongen afwezigheid van acht weken (in verband met herstel van een geplande operatie) ben ik blij dat ik weer een blog kan schrijven. Dank eerst aan mijn collega-bestuurders van onze fractie die de honneurs tijdelijk hebben waargenomen. Ik heb een paar schrijftalenten gespot die, wat mij betreft, dit vaker mogen gaan doen. Heb ik af en toe ook eens vrijaf…


Het nieuwe jaar is begonnen en al in de eerste week werden we in onze gemeentelijke organisatie geconfronteerd met twee afschuwelijke gebeurtenissen. Het jaar was net vijf dagen oud toen we hoorden dat de partner van onze collega-wethouder was opgenomen in het ziekenhuis en daar nog steeds verblijft. Ook vanaf deze plaats wens ik haar en haar familie alle sterkte en kracht toe op de, wellicht, lange weg naar genezing. We zijn in gedachten bij jullie.


Twee dagen later werden we geïnformeerd over een ernstig verkeersongeval waarbij een jonge medewerker van de gemeente en tevens zoon van twee van onze medewerkers was betrokken. Na een week van hoop en vrees is Koen afgelopen week aan de gevolgen van dit ongeval overleden. Dan staat de wereld stil en zijn er geen woorden voor wat er is gebeurd… het enige dat we kunnen doen is ‘er zijn…’ en dat doen we…  Zowel de collega’s als het college hebben een warm contact met de familie en dat is fijn… maar kan het diepe verdriet niet verlichten…  Het afscheid was vrijdag en daar waren veel collega’s aanwezig… we zullen Koen niet vergeten…


Maandag begon de week met de portefeuillehouder overleggen.  Dinsdag vanzelfsprekend weer de collegevergadering. ’s Avonds was het college uitgenodigd voor de documentaire serie ‘De wereld in Ter Apel’ in het Atlas theater in Emmen. Samen met mijn collega Henk van der Goot was ik hier aanwezig.


 

 

 

 

 

 

 

 





Hier gaven de makers van de documentaire, Hans Hermans en Martin Maat, uitleg over de hoe deze documentaire tot stand is gekomen.  Het publiek bestond uit de medewerkers van het COA, IND, Dienst Terugkeer en Vertrek, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de politiemedewerkers. Het was de bedoeling dat ook de staatssecretaris Van der Burg aanwezig zou zijn, maar het debat in de Eerste Kamer over de Spreidingswet had vanzelfsprekend voorrang.  Het filmpje dat van hem was opgenomen oogstte applaus. Na ieder kort interview met de makers werden de verschillende scenes besproken en kregen we een beeld van de omstandigheden waarin de makers hadden gefilmd.

 

Woensdagochtend mocht ik, als locoburgemeester, de familie Dekker-Delger in Blijham bezoeken ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk. De ‘bruidegom’ kom ik regelmatig tegen in relatie tot zijn muziek hobby, maar mevrouw Dekker heb ik heel lang niet gezien. Wat ontzettend leuk als je dan wordt begroet met de woorden… ”Mooi dast doe komst…ik ken die nog van doust doe zo klain wast” en deze woorden gingen vergezeld van een non-verbale aanduiding van de hoogte van ongeveer één meter…  Tijd om kostbare herinneringen op te halen…  de kleuterschooltijd in Wedde en ja… zoals ik dat vaker hoor, de enorme teleurstelling dat destijds de oude school in Wedde is afgebroken… Bezoeken als deze voelen niet als ‘werk’ maar als een ‘geschenk’…. Wat een fijn bruidspaar!


 

Donderdag een breed overleg over de Grunneger Weke in maart. Wat ben ik ontzettend blij met onze ambtelijk medewerkster die vol passie zich stort op de organisatie van deze week… inclusief de Schriefwedstried en ons Laidjesfestival voor de scholen. Het belooft weer een geweldige week te worden met Groninger taal en cultuur!

De ‘Schriefwedstried’ is gesloten met behoorlijk wat inzendingen. Mor… as joe dit lezen en joe hebben nog een meroakel schier verhoal of gedicht…. Stuur den mor even een stroombraifke. Den kennen ie misschien nog krek mitdoun as ik ons medewaarkster even laif aankiek… En even veur joen gemak… kiek mor even op ons webstee  


Donderdag was ik uitgenodigd voor een ‘Banktalkshow’, de aftrap van de campagne van een heel zinvol project dat voorkomt uit de Regio Deal Oost-Groningen. De campagne heeft als titel ‘Oost-Groningen Geld Geletterd’ en is bedoeld voor jongeren die te kampen hebben met geldzorgen of vragen over geld. De schulden- en preventiecampagne bevat verschillende onderdelen: preventie en voorlichting, schuldhulpverlening op maat en een postercampagne.



 

 

 

 

 

 

 

 

 




Ik mocht tijdens de officiële aftrap samen met de andere betrokken bestuurders Jurrie Nieboer, Bert Wierenga, Jur Mellies, Evert Offereins en Ellen van Klaveren een handtekening plaatsen op een poster.  De aandacht van de jongeren was direct bij aanvang al gauw getrokken, door het flitsende optreden van Tik Tok Tammo.

 

Overigens geweldig om al die jongeren enthousiast ‘Genoat’ van Ede Staal te horen zingen!

Meer informatie over deze campagne en het project is te vinden via de website van de VKB




Kortom; een zinvolle campagne waarmee we hopelijk veel jongeren kunnen bereiken, adviseren of helpen.

En dan is het weer weekend. Voor nu wens ik al mijn lezers een fijne (werk)week toe.

Groet,

Giny Luth