Ruimte

Het openbaar gebied en groen

Ons groen en openbaar gebied moet goed worden onderhouden. Als de gemeente dit gebied anders wil inrichten moet u mee kunnen praten over de plannen. Wij willen, binnen de financiële mogelijkheden, proberen het openbaar groen zo goed mogelijk te onderhouden.


Wegen

Goede inrichting van wegen is onmisbaar voor de veiligheid. Het moet duidelijk zijn hoe hard je ergens mag rijden. Dus, 80 kilometer per uur waar het kan, maar als de veiligheid er om vraagt 60 kilometer per uur. Daarom is op verzoek van de omwonenden de Bouwteweg in Blijham een 60 km weg geworden. Landbouwbedrijven en andere ondernemingen moeten goed bereikbaar zijn.

Openbare verlichting is noodzakelijk, zowel in de dorpen als in het buitengebied. De afgelopen jaren is er tegen onze zin nogal wat verlichting verwijderd. Dit is gedaan omdat er bezuinigd moest worden. We zijn niet blij met de soort verlichting die hiervoor terug is gekomen. Iedereen moet veilig over straat kunnen. De veilige schoolroutes blijven voor ons dus ook belangrijk. Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden met verlichting. Wij willen meer verlichting terug hebben op doorgaande wegen. Enkele knelpunten zijn de N365 Vlagtwedde-Bourtange en de N976 Vlagtwedde-Ter Apel.


Rommelerven en handhaving

In onze gemeente zien we soms rommelerven. Inwoners die hun tuin gebruiken als opslagplaats voor autowrakken, afval, caravans en ander dingen die daar niet thuishoren. Buren hebben daar last van. Het trekt ongedierte aan en het geeft ook een slecht beeld van onze gemeente. Er zijn genoeg wetten en regels om hiertegen op te treden. Wij vinden dat de gemeente dit moet aanpakken. Als er sprake is van maatschappelijke problemen moet hier, naast het handhavend optreden, de juiste hulpverlening voor komen.

Standpunten