Onlangs kwam Johan Remkes met zijn lang verwachtte verslag over de ontstane impasse in het stikstofdossier.

Alle ogen (en vooral oren)waren gericht op deze Groninger VVD coryfee. In de aanloop naar de presentatie durfde niemand meer een uitspraak te doen. Op de valreep werd er nog een nieuwe minister van landbouw aan ons voorgesteld de Fries Piet Adema.

Adema die begon als techneut in de installatie techniek en zich via diverse baantjes opwerkte tot regiodirecteur bij een groot landelijk bouwbedrijf. Zijn politieke carrière begon bij de GPV in Friesland en na de fusie met de RPF was hij partij voorzitter voor de ChristenUnie in Friesland. Waar hij later gedeputeerde werd. Na diverse waarnemers plaatsen als burgemeester, onder anderen in Tynaarlo en Borger-Odoorn is hij nu bestuurder in de ondernemingsbranche voor woningbouwersNL. Aan Adema de uitdaging om in vulling te geven aan de rol die Staghouwer niet kon vervullen.

Na de golf van protest acties door de landbouw in Nederland afgelopen winter en voorjaar werd Johan Remkes aan gesteld als gespreksleider om het overleg tussen landbouwend Nederland en de regering weer vlot te trekken met als onderwerp de problematiek rond stikstof.

Na een aantal gespreksrondes met diverse partijen, waarbij we moeten opmerken dat ook een aantal genodigde groepen niet wensten te komen met als uitblinker de retail, is Remkes deze week met z’n eindrapport gekomen. Een rapport met 25 aanbevelingen en zeker ook een aantal oorvegen voor zowel kabinet alsook de landbouw.

Remkes stelt dat er te veel wordt ingezet op uitkoop van boeren bedrijven terwijl dat juist het laatste moet zijn waar we naar toe willen. Ga in gesprek over toepassing van nieuwe technieken, verplaatsing en pas als laatste over uitkoop. “Landbouwers dit kan ook een kans voor u zijn.”

‘ik zag wanhoop in de ogen van de boeren, als of het allemaal hun schuld is’ zo zegt Remkes. Maar er is duidelijk een veel bredere taak om dit probleem op te lossen. Ook de industrie, het verkeer maar ook de supermarkten en uiteindelijk de consumenten hebben hierin een opgave. Maar in basis moet er een stabiel beleid komen vanuit de politiek. En een wederzijdse bereidheid om dit op te lossen.

Remkes advies luid; ga gericht te werk zoek de grootste uitstoters van stikstof op en ga hier gericht mee aan de slag om die uitstoot weg te nemen. Dit kan door verplaatsing of uiteindelijk uitkoop. Voor de minder grote uitstoters zijn er middels aanpassingen in de bedrijfsvoering vaak grote winsten te behalen. En hier in schuilt dan ook de opdracht voor de lokale politiek en de supermarkten. Zorg voor snelle aanpassingen van bestemmingsplannen om de veranderende bedrijfsvoeringen mogelijk te maken. Denk aan verbreding of andere stalsystemen. En voor de supermarkten geld dat ze meer ruimte moeten bieden voor de lokale producten om zo een verdienmodel voor de bedrijven veilig te stellen.

Er zijn genoeg aanknopingspunten in het rapport van Remkes die tot gesprek kunnen leiden en waar  mee een stap gezet kan worden naar een mogelijk oplossing. Er zijn door Remkes een aantal punten als prioriteit aangemerkt maar over het algemeen wordt gemaand tot gerichte actie.

Ons kabinet komt zoals het voornemen is op 14 oktober met een reactie op dit stuk. Dan weten we of de aanbevelingen worden overgenomen en de punten van kritiek, gericht aan het kabinet, ter harte genomen worden.

We houden u op de hoogte.

 

Ronald Koskamp

Raadslid gemeentebelangen Westerwolde